
CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLAR
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar 5237 sayılı TCK’nın 102. ve 105. maddeleri arasında yer almaktadır. Maddeler dört ana tip cinsel dokunulmazlığa karşı suçları düzenlemektedir. Bunlar sırasıyla; cinsel saldırı suçu, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz suçlarıdır. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların düzenlendiği bu maddeler vücut dokunulmazlığını, kişi beden ve ruh sağlığını, cinsel dokunulmazlığı korumaya yöneliktir.
1-)CİNSEL SALDIRI SUÇU (TCK m.102)
Cinsel arzuları tatmin amacıyla bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlal edilerek bedenine fiziksel temasta bulunulması ile oluşur (TCK md.102). Bu suçun mağduru, 15-18 yaş arası çocuklar ile 18 yaşını doldurmuş kimseler olabilir. Cinsel saldırı suçunun oluşması için fiziksel temas şarttır. Vücuda temas olmaksızın yapılan cinsel içerikli davranışlar bu suçun kapsamı dışındadır. Fiziksel temasın süresi, yoğunluğu, eylemlerin devamlılık oluşturup oluşturmadığı fiilin basit cinsel saldırı suçu ya da nitelikli cinsel saldırı suçu olarak nitelendirilmesi açısından önemlidir.
1-) Basit Cinsel Saldırı (TCK m.102/1)
Kişinin vücudu üzerinde gerçekleştirilen , cinsel arzuları tatmin amacına yönelik ve fakat cinsel ilişki boyutuna varmamışsa eylemler basit cinsel saldırı suçu oluşturur. Basit cinsel saldırı suçunun en hafif şekli sarkıntılıktır. Sarkıntılıkta vücuda yapılan temas; ani, devamsız cinsel hareketlerden oluşur. Örneğin, rızası dışında bir kimseyi öpmek, basit tutmak ,sarılmak, ellemek bu tür cinsel davranışlardandır.
2-) Nitelikli Cinsel Saldırı (Tecavüz Suçu), (TCK 102/2)
Vücuda ‘organ’ veya ‘sair bir cisim’ sokulması suretiyle eylemin gerçekleştirilmesi halinde meydana gelir. Bu suçun mağduru 18 yaşını ikmal etmiş kişidir. Suçun faili herkes olabilir. Yani hem erkek hem de kadın bu suçu işleyebilir. Bu suç tipinde cinsel tatmin amacı aranmamış vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suçun tamamlanması ve cezalandırılabilmesi için yeterli görülmüştür. Cinsel saldırı suçunun nitelikli halini oluşturan bu fiiller, eşe karşı da işlenebilir. Evlilik birliği içinde eşlere düşen yükümlülüklerden biri de cinsel olarak birbirini tatmin etmektir. Buna karşılık evlilik birliği içinde bile cinsel arzuların tatminine yönelik talepler açısından tıbbi ve kanuni sınırlamalar mevcuttur. Lakin eşe karşı işlenen cinsel saldırının soruşturulması şikayete tabidir.
Cinsel saldırı suçunun daha ağır cezayı gerektiren halleri şunlardır
(TCK m.102/3):
• Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
• Kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
• Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından,
• Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,
• İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesidir.
Bu hâllerde verilecek ceza yarı oranda artırılır.
Suçun Şikayet Süresi
Sarkıntılık suçu ve eşe karşı işlenen nitelikli cinsel saldırı (tecavüz) suçu şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır. Mağdur, şikayet hakkını suçun işlenmesinden itibaren 6 ay içinde kullanmalıdır. 6 aylık bu süre hak düşürücü süredir. Sarkıntılık suçu ve eşe karşı işlenen cinsel saldırı (tecavüz) suçu dışındaki tüm cinsel saldırı suçları şikayete tabi olmayıp savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Basit cinsel saldırı dışındaki cinsel saldırı suçları genel zamanaşımı süresine tabidir.
CİNSEL SALDIRI SUÇU HAKKINDA ÖRNEK YARGITAY KARARLARI
Sanığın cinsel saldırı eyleminden on beş gün kadar önce mağdureye “Bundan sonra hayatında erkek olmayacak, tek erkeğin ben olacağım, her şeyi birlikte yapacağız, evlenmeyeceksin her şey birlikte olacak anneni komşulara gönderip evde yalnız kalmamızı sağlayacağım, seninle bir şeyler yaşayacağız” diyerek taciz ettiği, TCK’nın 102. maddesinde düzenlenen basit cinsel saldırı suçu ile aynı Kanunun 105. maddesinde düzenlenen cinsel taciz suçunun aynı suç sayılamayacağı, bu nedenle basit cinsel saldırı suçundan hüküm kurulurken, zincirleme suç hükümlerinin uygulanma şartlarının oluşmadığı gözetilmeden, sanık hakkında TCK’nın 43. maddesinin tatbiki suretiyle fazla ceza tayini hukuka aykırıdır.
(Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar : 2016/6841)
Mağdurelerin aşamalarda verdikleri beyanlara göre sanığın, farklı tarihlerde« mağdure….’nın kalçası ile göğsüne dokunup ağzından öpme ve değişik zamanlarda mağdure ….’un kalçasına dokunup ağzından öpme şeklindeki eylemlerinin ani ve kesintili şekilde gerçekleşip, süreklilik arz etmemesi nedeniyle sarkıntılık düzeyinde kaldığı gözetilerek, ilk derece mahkemesince 5237 sayılı TCK’nın 103/1-c.2 (sarkıntılık suretiyle), 43. maddelerine göre (iki kez) cezalandırılması yerine suç vasfının tayininde yanılgıya düşülerek aynı Kanunun 103/1-c.1, 43 maddeleri ile (iki kez) uygulama yapılması nedeniyle anılan hükümlere yönelik istinaf başvurusunun kabulü gerekirken yazılı şekilde esastan reddine karar verilmesi, bozma nedenidir .
(Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar: 2018/6375)
2-)ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI SUÇU(TCK m.103)
Erişkin kişilere karşı işlenen fiiller açısından cinsel saldırı ifadesini kullanırken bu suç tipinde mağdur çocuk olacağı için cinsel istismar ifadesini kullanacağız. Cinsel istismar suçu, 15 yaşının altındaki çocukların bir yetişkin tarafından cinsel uyarı ve tatmin amacıyla kullanılmasıdır. Çocuğun cinsel istismarı suçunda cinsel bir davranış göstermek suçun oluşması için yeterlidir. Herhangi bir rıza bulunması suçun oluşumunu engellemez. Çünkü 15 yaşından küçük çocukların cinsel ilişkiye rıza gösterme ehliyetleri yoktur. Bir çocuğu cinsel amaçlı herhangi bir eyleme teşvik etmek ya da zorlamak bu tanıma girmektedir.
Çocukların cinsel istismarının yarattığı olumsuz etkiler arasında; çocuklarda sebepsiz ağlama, içine kapanma, depresyon, okul başarısında düşme, ilerleyen yaşlarda cinsel ve psikolojik bozukluklar, güvensizlik, asosyal yaşantı, alkol ve madde bağımlılığı gibi durumlar gözlemlenmektedir.
Kanunda bu suçu oluşturan fiillerin tasnifi;
• 15 yaşını tamamlamamış çocukların cinsel istismarı,
• 15 yaşını tamamlamış olmakla birlikte kendisine yönelen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocukların cinsel istismarı,
• 15-18 yaş grubunda olan çocukların, sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak herhangi bir cinsel davranışı şeklindedir.
Suçun Şikayet Süresi
Cinsel istismar suçunun sarkıntılık düzeyinde kalması hali şikayete tabi olup fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Sarkıntılık düzeyi dışında diğer cinsel istismar suçları şikayete tabi suçlar arasında yer almamaktadır. Soruşturma, savcılık tarafından re’sen başlatılacaktır. Genel zamanaşımı süresine tabidir.
CİNSEL İSTİSMAR SUÇU HAKKINDA ÖRNEK YARGITAY KARARLARI
Mağdurenin aşamalardaki çelişkili anlatımları, savunma, tanık beyanı ile doktor raporu« nazara al1nd11nda, 2016 y1l1 yaz aylar1nda on dört ya_1 içerisinde bulunan mağdurenin, duygusal ilişki yaşadığı sanığın çalıştığı kasap dükkanına gitmesinin ardından arka kısımda sanığın herhangi bir zorlama olmaksızın cinsel organını ağzına soktuğu mağdurenin iş yerinden ayrıldığı ve bir süre sonra sanığın bir suç işleme kararının icrası kapsamında buluştuğu mağdureyi kendi evine götürüp vajinal yoldan cinsel ilişkiye girdiği tüm dosya içeriğinden anlaşıldığından, ilk derece mahkemesince çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen neden olmaksızn mağdurenin yaşı itibarıyla hukuken geçersiz rızasına istinaden işlendiği ve işyerinde gerçekleşen cinsel istismar olayında ise sanığın, mağdureyi eylemle sınırlı süreyle alıkoymasından dolayı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun kanuni unsurlarının oluşmadığı nazara alınarak 5237 sayılı TCK’nın 103/2, 43/1, 109/1,3-f,5. maddeleri gereğince cezalandırılması gerekirken, 5271 sayılı CMK’nın 230/1-b. maddesine uygun düşmeyen gerekçeyle kurulan mahkumiyet hükümlerine yönelik istinaf başvurusunun kabulü yerine yazılı şekilde esastan reddine karar verilmesi suretiyle aynı Kanunun 289/1-g. maddesine muhalefet edilmesi, kanuna aykırı, sanık müdafisinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesinin 04.10.2018 gün ve 2018/1885 Esas, 2018/1641 Karar sayılı vaki istinaf başvurusunun esastan reddine yönelik hükmünün 5271 sayılı CMK’nın 302/2-4. madde ve fıkrası gereğince BOZULMASINA, dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verilmiştir.
(Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar : 2019/11294)
3-) REŞİT OLMAYANLA CİNSEL İLİŞKİ SUÇU (TCK m.104)
Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu; cebir, tehdit ve hileye başvurmaksızın on beş yaşını bitirmiş fakat on sekiz yaşını tamamlamamış çocukla cinsel ilişkiye girilmesi ile oluşur (TCK m.104). Bu suç tipinde çocuğun cinsel ilişkiye rızası bulunmaktadır. Lakin çocuğun cinsel ilişkiye rıza verme ehliyeti yoktur. Çocuğun rızası dikkate alınmaz.Kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye giren taraflardan her ikisinin de yaşı 18’den küçükse söz konusu eylem bu suç tipine uymaz. Suçun oluşması için taraflardan birinin 18 yaşından büyük, diğerinin 15-18 yaş aralığında olması gerekir. Bu suç tipinde dikkat edilmesi gereken nokta, cebir, tehdit ve hile kullanılmamasıdır. Zira bu halde reşit olmayanla cinsel ilişki suçu değil cinsel istismar suçu söz konusu olacaktır.
Suçun Nitelikli Halleri (TCK m.104/2,TCK m.104/3)
• Suçun, mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişi arasında gerçekleşmesi
• Suçun, evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi tarafından gerçekleştirilmesi halinde nitelikli halden ceza verilir. Bu hallerde şikayet aranmaz.
Suçun Şikayet Süresi
• Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu kural olarak şikayete bağlı suçlardandır. Çocuk mağdur bizzat şikayetçi olmadıkça soruşturma yapılmaz. Mağdurun velisi veya vasisinin şikayeti tek başına yeterli değildir, veli veya vasi şikayetçi olduğunda ayrıca mağdur küçüğün bu şikayet hakkındaki beyanı alınmalıdır. Gerek şikayet hakkının kullanılması konusunda mutlaka mağdurun iradesine üstünlük tanınmalıdır. Çünkü, kanun rızayla cinsel ilişkiyi kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak şeklinde düzenlemiştir. Şikayet süresi eylemin işlendiği tarihten itibaren 6 aydır. Lakin suçun nitelikli halleri mevcutsa artık soruşturulması ve kovuşturulması re’sen yapılır. Nitelikli hali genel zamanaşımı süresine tabidir.
REŞİT OLMAYANLA CİNSEL İLİŞKİ SUÇU YARGITAY KARARLARI
Sanığın suç tarihlerinde on beş yaşını tamamlayan mağdure ile cebir, tehdit, hile veya« iradeyi etkileyen ba_ka bir neden bulunmaks1z1n, r1zas1 dorultusunda cinsel ili_kiye girdii, san11n bu eyleminin TCK’nın 104/1. maddesinde düzenlenen reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturduğu, ancak bu suçun takibinin şikayete bağlı olup mağdurenin şikayetçi olmadığının anlaşılması karşısında, sanık hakkında eylemin reşit olmayanla cinsel ilişki kabulü ile bu suçtan görülen kamu davasının şikayet yokluğu nedeniyle düşmesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde ırza geçme suçundan beraatine hükmedilmesi hukuka aykırıdır.
(Yargıtay 14.Ceza Dairesi – Karar: 2016/1407)
4-)CİNSEL TACİZ SUÇU (TCK m.105)
Mağdurun yaşına bakılmaksızın, fail ile mağdur arasında bedensel temas olmaksızın cinsel amaçlarla gerçekleştirilen eylemlerdir. Eylemi cinsel saldırıdan ayıran en önemli nokta bu suç tipinde vücuda fiziksel temas olmamasıdır. Bu eylemler ani veya devamlı olabilir. Suçun oluşabilmesi için, failin cinsel amaç gütmesi gerekir. Suçun faili veya mağduru farklı cinsiyetten olabileceği gibi aynı cinsiyetten de olabilir.
Fail; cinsel taciz suçunu mağdurun görüp duyabileceği söz, davranış veya işaretlerle, cinsel amaçla mağdura telefon etme, mesaj atma, ses kaydı gönderme, faks çekme, mektup gönderme vb. gibi iletişim araçları yoluyla, e-mail atma, internet üzerinden sosyal medya hesaplarına yorum yazma, sosyal medya grupları üzerinden sesli, görsel veya yazılı iletiler gönderme yoluyla, sosyal medya uygulamaları aracılığıyla sesli, görsel veya yazılı ileti göndermek yoluyla işleyebilir. Örneğin; söz atmak, ıslık çalmak, soyunmak, çıplak resim göstermek cinsel tacize konu olan fiillerdendir.
Suçun Nitelikli Halleri (TCK m.105/2 ) :
Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,
Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
Teşhir suretiyle işlenmesi halinde suç nitelikli cinsel taciz suçunu oluşturur.
Suçun Şikayet Süresi
Basit cinsel taciz suçunda şikayet süresi, suçun işlendiğinin ve failinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır. Mağdur şikayet hakkını 6 ay içerisinde kullanılmaz ise bir daha aynı fiil şikayet konusu edilemez. Cinsel taciz suçunun nitelikli halleri şikayete tabi değildir, savcılık tarafından resen soruşturulur. Bu suçun nitelikli hali genel zamanaşımı süresine tabidir.
CİNSEL TACİZ SUÇU İLE İLGİLİ ÖRNEK YARGITAY KARARLARI
Müştekinin 29.08.2012 tarihli şikâyet dilekçesi ve aşamalarda değişmeyen beyanları,« san11n ikrar içeren ifadesi, mesaj tespit tutana1 ve tüm dosya kapsam1nda san11n &&inin e_i olan mağdureye, 27.08.2012 tarihinde “seni seviyorum” şeklinde mesaj gönderdiği anlaşılması karşısında müsnet suçtan mahkumiyeti yerine yazılı şekilde (cinsel taciz suçundan) beraatine karar verilmesi, bozma nedenidir .
(Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar No:2019/8123)
Sanığın, vücut dokunulmazlığını ihlal etmeksizin yolda yürümekte olan mağdureye« 1sl1k çalmas1, eliyle gel i_areti yapmas1 ve evine kadar takip etmesi _eklinde gerçekle_en olayda, bedensel temas içermeyen eylemlerinin TCK’nın 105/1. maddesinde öngörülen cinsel taciz suçunu oluşturduğu gözetilmeden, sanık hakkında TCK’nın 103/1. maddesinde düzenlenen cinsel istismar suçundan hüküm kurulması kanuna aykırıdır.
(Yargıtay 14.Ceza Dairesi – Karar: 2014/280)
KAYNAKÇA
1-)https://www.sinerjimevzuat.com.tr/index.jsf?dswid=-1593#
2-)https://karararama.yargitay.gov.tr/YargitayBilgiBankasiIstemciWeb/
3-)https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf
4-)https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/553915
5-)http://www.asayis.pol.tr/cinsel-suclar
6-)Mustafa Arslantürk, Türk Ceza Kanunu Uygulamasında Cinsel Suçlar, Seçkin Yayınevi,Kayseri,2014